Вести

Трибина Савета за привреду и пољопривреду ОО СНС У Младеновцу

Секретар за привреду Града Београда Тијана Маљковић са својим сарадницима и директор ЈКП „Градске пијаце“ Иван Сочо, били су гости трибине коју је организовао Савет за пољопривреду и привреду ОО Српске напредне странке у Младеновцу. Циљ посете општини Младеновац, како су рекли, је да у непосредном контакту са произвођачима и привредницима сазнају који су њихови најчешћи проблеми, да чују идеје и предлоге људи и информишу их о подстицајним мерама и субвенцијама које могу да остваре у овој години.

„Сви конкурси су отворени до краја јула. Интересовање грађана је велико и зато сматрамо да је потребно да их детаљније информишемо о врсти субвенција, документацији коју треба да прикупе, као и да им на лицу места помогнемо уколико има било каквих нејсноћа“, рекла је секретар за привреду Тијана Маљковић.
На питање колико општина Младеновац, која је недавно добила статус бање, може да се ослони на Град Београд, како би што боље искористила свој туристички потенцијал, Маљковић је рекла да ће Град у великој мери пружити подршку.
„Ми ћемо, између осталог, у Младеновцу промовисати приватни категоризовани смештај. Уколико неко има апартман, стан или викендицу коју не користи, може извршити категоризацију тих објеката и продавати аранжмане за викенд одморе, етно туризам и слично. Град може доста да помогне у самој промоцији, у сарадњи са Туристичком организацијом Београда. Врло нам је битно да такав вид туризма заживи у Младеновцу и ободним београдксим општинама и да се грађани који викендом посећују салаше, убудуће преорјентишу на туристичку понуду у нашим рубним општинама“, рекла је Маљковић.
Она је најавила да ће град следеће године издвојити више новца за субвенције у туризму и да је зато битно да чује како грађани размишљају и за које пројекте је, по њиховом мишљењу, потребно највише подстицаја, у циљу свеопштег развоја општине.

Директор ЈКП „Градске пијаце“ Иван Сочо је рекао да је дошао да саслуша младеновачке пољопривреднике, с обзиром на то да је доста оних који продају на тезгама Градских пијаца. Он је најавио да ће недавно покренута акција „Ја знам ко производи моју храну“, обухватити и произвођаче из општине Младеновац.
„У оквиру акције „Ја знам ко производи моју храну“ обилазимо домаће произвођаче, оне који своје производе пласирају на пијацама и снабдевају становнике главног града. Обилазићемо њихова газдинства, фарме, пластенике и презентоваћемо грађанима како настаје прави, српски производ код њиховог омиљеног продавца. Циљ нам је да пропагирамо домаћу производњу а не ону из увоза. Обилазићемо, наравно, и пољопривреднике са територије општине Младеновац. Ја сам већ дао задатак управницима пијаца да извуку из базе података овдашње произвођаче који желе да се презентују на овај начин. И ово је прилика да позовем заинтересоване да се јаве. Ја сам вољан да их обиђем јер мислим да имамо шта да покажемо грађанима Београда“, рекао је Сочо.

Гости трибине презентовали су присутнима детаље у вези са субвенцијама које Град одобрава пољопривредним произвођачима, односно, подстицајним мерама за мала и средња предузећа.
Као новина, најављене су субвенције намењене организовању менифестација из области туризма које ће бити одржане у овој години на територији Града.
Било је речи и о субвенцијама које је Град издвојио за куповину опреме и обуку у области пчеларства као и за унапређење органске производње.
Како је речено, мали и средњи предузетници имају право на субвенције намењене проширењу производње из обавезу запошљавања до два радника, у зависности од висине добијених средстава.
Идеја је да се организовањем трибина, попут ове у Младеновцу, у непосредном контакту са привредницима и пољоприведницима, утвди која врста субвенција им је најпотребнија, како би са тим сазнањима приступили креирању буџета за наредну годину, речено је на трибини ОО СНС у Младеновцу.

Снежана Адамовић