Вести

Трибина ОО СНС Младеновац: Какву воду пијемо

Трибина ОО СНС: Завршетак водовода Макиш-Младеновац за шест година. У октобру почињу радови на обилазници

Какву воду пијемо - питање је које становници Младеновца постављају годинама уназад, будући да је вода из младеновачког водовода врло често жуто-смеђе боје и има мирис, карактеристике које по важећим критеријумима не би требало да има. Имајући у виду упозорења стручњака да лош квалитет воде за пиће код људи може да доведе до озбиљних здравствених проблема, забринутост грађана је оправдана. На проблем са водом указују и званичне анализе по којима је физичко – хемијски састав воде у Младеновцу неисправан, а повремено и бактериолошки. Препознајући значај проблема, Савет за комуналне делатности ОО СНС у Младеновцу организвао је трибину посвећену овој проблематици.

Говорећи о квалитету воде у Младеновцу, главни инжењер у ЈКП „Београдски водовод и канализација“ Иван Живковић потврдио је да вода из младеновачког водовода има повећане вредности амонијака, мангана и гвожђа, али да је, према анализама Градског завода за јавно здравље, бактеоролошки исправна и самим тим задовољавајућег квалитета. На новинарско питање да ли то значи да је безбедна за пиће и у тренутку када има жуто-смеђу боју, Живковић је рекао да свакако треба имати поверења у стручњаке који обављају редовне контроле, прате епидемиолошку ситуацију и имају податке из домова здравља о евентуалном повећању болести. Он је, међутим, рекао, да је у циљу побољшања квалитета воде неопходно чешће испирање водоводне мреже.
„Мислим да у Младеновцу треба изградити мини постројење које би прерађивало воду и елиминисало постојеће недостке. Такав систем је могуће направити и у неком од постојећих грађевинских објеката како би се смањили трошкови. Ово би било алтернативно решење до завршетка изградње регионалног водовода Макиш – Младеновац“, рекао је Живковић.

Изградњом регионалног водовода Макиш-Младеновац Младеновчани ће добити питку воду истог квалитета као што је имају становници главног града, рекао је директор Дирекције за грађевинско земљиште и изградњу Београда Бранислав Поповић. Он је објаснио да ће ове године бити завршена деоница у дужини од километар и две стотине метара а да је за наредну годину планирана израда идејног пројекта преосталих деоница и решавање имовинских односа.
„На трасама кроз које иде цевовод где су власничке парцеле треба да удјемо у поступак куповине земљишта. Након тога стећи ће се услови за изградњу. Планирамо да комплетан посао завршимо за шест година.То можда изгледа као дуг временски период али када погледате да је више од 50 километара урадјено, а да је са свим крацима укупна дужина водовода око 100 километара, онда је јасно да је за такав пројекат потребно време“, рекао је Поповић.
Према подацима Градске управе, до сада је у регионални водовод, чија је изградња почела 1991. године, уложено висе од 60 милиона евра. Потребно је још толико новца да би се довршила изградња водовода до Младеновца са свим прикључцима.

Упоредо са водоводом изградња постројења за прераду отпадних вода

Како се буде повећавала количина воде која долази у ГО Младеновац, тако ће се повећавати и количина отпадне воде, због чега је неопходно да паралелно са регионалним водоводом почне и изградња постројења за прераду отпадних вода, рекао је Поповић.
„Сви пројекти су тесно повезани. Покушаћемо у што краћем року да напарвимо постројење за прераду отпадних вода како бисмо смањили загађење реке али и да бисмо омогућили ширење канализационе мреже у Младеновцу. За овај пројекат биће потребно много средстава а то није једноставно обезбедити из текућих прихода. Будући да је реч о капиталном пројекту који штити човекову околину и омогућава боље услове зивота, имамо подршку Европске уније и међународних фондова“, рекао је директор Дирекције.
На питање када ће становници Међулужја добити канализациону мрежу, будући да се овај пројекат већ годинама налази у Дирекцији, Поповић је рекао да би радови требало да почну паралелно са изградњом постројења за прераду воде јер, како је нагласио, у супротном би фекалије одлазиле директно у водоток, чиме би се додатно повећало загађење, што се нипошто не сме дозволити.

Наставак радова на изградњи улице Браће Баџак у октобру

Када је реч о осталим пројектима које финансира град Београд преко Дирекције за грађевинско земљиште и изградњу, за октобар ове године најављен је наставак радова на изградњи улице Браће Бадзак, од надвозњака до касарне Багремар. На реализацију овог, веома значајаног пројекта за Младеновац, чека се годинама. Изградњом поменуте обилазнице целокупан теретни саобрацај биће измештен из градских улица. Самим тим, растеретиће се саобраћај поред ОШ „Свети Сава“ у Космајској улици и стамбеном кварту у Баташеву, а теретна возила и аутомобили који долазе из правца Смедеревске Паланке моћи ће брзе да дођу до пута за Београд код Драпсинског хотела. Новац за овај посао је обезбеђен, а вредност радова је 130 милиона динара.
На трибини је најављено да ће још један од већих саобраћајних проблема у Младеновцу бити решен у наредном периоду. Реч је о изградњи петље код скретања за Рајковачко гробље на магистралном путу М-23, деоници која представља једну од незваничних црних тачака на путевима у општини Младеновац. Према речима директора Дирекције за грађевинско земљиште и изградњу Београда, до краја године требало би да буде завршено прикупљање документације, а радови би требало да почну следеће године. Процењује се да ће за овај пројекат бити потребно око 22 милиона динара.
Велика посећеност трибине и бројна питања грађана на која су одговарали гости из Београда, говори у прилог томе да су комунални проблеми у Младенвцу веома изражени. Како је најављено, ово је прва у низу трибина које ће Савет за комуналне делатности младеновачког општинског одбора СНС организовати у наредном периоду.

Снежана Адамовић