Вести

Становници Солунске улице добили асфалт

Oпштина Младеновац, у сарадњи са Секретаријатом за саобраћај града Београда, почела је асфалтирање Солунске улице у Међулужју, у дужини од 200 метара. Становиници овог краја кажу да је то најстарија улица у насељу. Насута је каменом пре више од 40 година и од тада до данас ништа није рађено. 

„Четрдесет година сам чекала да добијемо асфалт и коначно сам дочекала. Приликом падавина, баре су биле толико велике да је само са чизмама могло да се прође. Ово нам много значи“, каже становница Солунске улице Гордана Бујагић.

Њен комшија, Живорад Милошевић, додаје да је Солунска улица веома важна јер повезује два битна локална пута у Међулужју, улицу Растка Немањића и Милутина Михаиловића, која пролази поред Дома, излази на Пантић пут и практично је главна улица у селу. 

„Људи из некадашње Смајине, данас улице Растка Немањића, која има више од 200 кућа, међу којима и велики број ђака, пролазе сваког јутра Солунском улицом до аутобуске станице. Била је у јако лошем стању и готово непроходна, због чега су је  многи избегавали. То што је данас добила асфалт, много ће значити за бољитак целог села“, каже Милошевић.

Још један од мештана, Мома Бујагић, дели мишљење својих комшија. 

„Био сам дете и сећам се када су људи ручно насипали камен. Из године у годину улица је све више пропадала. Сви који су били на власти само су обећавали, али, више од 40 година нико ништа није урадио. Коначно се и нас неко сетио“, рекао је Милошевић.

Радове у Солунској улици обишли су чланови Привременог органа ГО Младеновац Владан Глишић и Наташа Јовановић са сарадницима.

„Имајући у виду затечено финансијско стање у општини, сваки нови метар асфалта представља успех“, рекао је председник Привременог органа и један од координатора СНС у Младеновцу, Владан Глишић. Он је нагласио да му је посебно драго што Привремени орган, и поред свих тешкоћа, успева да решава иницијативе и захтеве грађана, као што је то случај и са асфалтирањем Солунске улице.

„Годинама уназад у општини Младеновац не постоји системско решење за асфалтирање локалних путева по месним заједницама. У претходном периоду све се радило партијски што је довело до очигледне неједнакости у инфраструктурној опремљености појединих месних заједница. Привременом органу грађани ће  бити на првом месту. Радићемо искључиво на основу њихових захтева и потреба “, рекао је Глишић.

Глишић је најавио да ће ускоро почети и радови на уређењу некатегорисаних путева. 

„Санација некатегорисаних путева биће финансирана средствима из буџета општине. Радиће се по плану који је утврдила младеновачка Дирекције за изгрдњу и планирање, на иницијативу грађана. Обезбедили смо довољну количина струганог асфалта и камена и оспособили за рад постојеће машине које су биле у веома лошем стању. Паралелно радимо и на санацији и изградњи атарских путева. Користимо лепо време да урадимо што више инфраструктурних радова по месним заједницама“, рекао је Глишић.

Након Солунске улице, биће асфалтирана и Македонска улица у Баташеву. Укупна вредност радова, који се финансирају преко Секретаријата за саобраћај града Београда, износи више од 5 милиона динара.

Више фотографија у "Фото галерији".