Вести

Превенцијом против карцинома дојке

У младеновачком Дому здравља, поводом обележавања Недеље борбе против рака дојке, организована је тродневна акција мамографских прегледа. Жене су могле без чекања, здравствене књижице и упута да се прегледају и добију савет од стручног особља. Од укупног броја прегледа, код десет жена уочене су одређене промене, што подразумева слање на даље дијагностичке прегледе.

Заменик градског секретара за здравство, Александар Стефоски, који је посетио младеновачки Дом здравља, рекао је да Град Београд овом акцијом показује да су за њега сви становници града исти и да се ради на превенцији и здравственој заштити жена и у рубним градским општинама.

„Дом здравља Младеновац такође ради превентивне прегледе жена у склопу недеље борбе против тумора дојке. Значај превентивних прегледа је велики ако знамо да је рано откривање излечиво у 90 одсто случајева, али да се, нажалост, највећи број жена, чак 75 процената, јави у поодмаклој фази болести када је лечење дуготрајније. Са оваквим акцијама, које обухватају преглед, мамографију, ултразвук и саветовалиште, наставићемо и даље, све у циљу да се превентивним прегледима обухвати што већи број жена“, рекао је Стефоски.

Члан Привременог органа градске општине Младеновац и један од координатора локалног одбора СНС, Наташа Јовановић, захвалила се градском Секретаријату што је и Младеновац обухваћен овом акцијом.

„Младеновац је дуго био запостављен и ово је била прилика да и код нас унапредимо здравствену свест о превентивном деловању. Такође, причали смо о будућим акцијама и помоћи Града Београда јер у Младеновцу постоји недостатак медицинских апарата и лекара специјалиста“, рекла је Јовановићева.

Подаци говоре да се у Србији, од карцинома дојке, годишње дијагностикује више од 4.000 новооболелих, а умре око 1.600 жена. Подсетимо, зато, жене у свом окружењу, да је брига о сопственом здрављу испред свега, да водећи рачуна о свом здрављу, заправо, воде рачуна о онима које воле. Многи људи су доказ да малигно обољење није „крај света“. Данас се рак може спречити, може се лечити, а код многих и у потпуности излечити, нарочито ако се открије у раној фази. Зато је потребно ставити акценат на организоване скрининг прегледе који имају за циљ подизање свести о значају превенције.