Вести

Одржана трибина о пољопривреди

Градска општина Младеновац организовала је трибину посвећену регистрацији пољопривредних газдинстава и подстицајима у пољопривреди. На трибини су говорили представници Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде, Градског секретаријата за привреду и ЈКП „Градске пијаце“.

Отварајући трибину, председник Привременог органа ГО Младеновац и један од координатора локалног одбора СНС, Владан Глишић, рекао је, између осталог, да се наслеђене овогодишње буџетске обавезе везане за пољопривреду редовно измирују, односно да се исплаћују субвенције за вештачко осемењавање крава и материјалне донације противградним стрелцима.

Маја Бајагић, заменик Градског секретара за привреду, подсетила је да пољопривредници могу током целе године да региструју пољопривредно газдинство, а да је рок за обнову регистрације до 31. марта.

„Само регистрована газдинства имају право да учествују на конкурсима Министарства пољопривреде и Секретаријата за привреду Града Београда за доделу субвенција, премија, кредита и услуга саветодавних служби. Они који се баве пољопривредном производњом, да би регистровали газдинство, морају да имају најмање 0,5 хектара обрадивих површина, а пољопривредници који су се определили за воћарство, повртарство или пчеларство могу да имају и мање. Што се тиче субвенција, произвођачи су ове године преко Града могли да конкуришу за набавку пластеника и система за наводњавање и опрему за пчеларство. Могуће је да ће пчелари у новембру поново бити у прилици да аплицирају, будући да нам је остао део средстава“, казала је Маја Бујагић.


Секретар за привреду града Београда Тијана Маљковић је рекла да се, везано за пољопривреду, тренутно ради на сачињавању трогодишњег плана на нивоу целог Града.

„Секретаријат за привреду, у сарадњи са Министарством пољопривреде, Привредном комором Београда и установама које су задужене за пласирање производа, као што су Градске пијаце, завршава план мера и активности за наредне три године. Имајући у виду да креирање буџета мора да буде завршено до краја новембра, предлог ћемо ускоро презентовати градоначелнику. Могу да најавим да ћемо учествовати на Сајму етно хране и пића крајем новембра, на којем ће велики број произвођача са територији града Београда презентовати своје производе. План нам је, такође, да Београд следеће године учествује на Сајму пољопривреде у Новом Саду“

Директор ЈКП "Градске пијаце", Иван Сочо, истакао је да осим производње велики изазов за пољопривредне произвођаче представља и пласман робе. Сочо је рекао да су Градске пијаце увеле новине у пословању које омогућавају пољопривредницима да под једнаким условима продају своје производе у Београду.

Присутнима се обратио и члан Скупштинског одбора за пољопривреду, народни посланик Милан Новаковић, који се посебно осврнуо на Закон о задругама на чијем нацрту се интезивно ради.

„Задругарство у Србији је замрло и један од првих корака који ћемо начинити, као што је и премијер Вучић обећао, биће усвајање новог Закона о задругама. Удруживањем пољопривредних произвођача кроз задругарство можемо да учинимо бољим живот на селу и да подигнемо пољопривредну производњу. Верујем да ће то бити пут оздрављења српске пољопривреде. Суштина новог Закона је да се задружно земљиште, које се још увек води као друштвено, врати задругама. Што се тиче формирања нових задруга, Нацртом новог Закона је планирано да пет произвођача може да формира задругу са учешћем од по сто динара. Очекујем да ће нови Закон имати много добрих елемената који ће задругарима омогућити да остваре бројне повољности“, рекао је Новаковић.

Нацрт новог Закона о задругама требало би ускоро да уђе у Скупштинску процедуру, можда већ током наредног месеца, речено је на трибини у Младеновцу.