Вести

Младеновац ће имати подршку Града и Републике у развоју школског спорта

Развој школског спорта је један од приоритета у раду Министарства омладине и спорта и биће му посвећена велика пажња, рекао је државни секретар тог Министарства у Влади Србије Предраг Перуничић на трибини у Младеновцу, одржаној у организацији ОО Српске напредне странке. Перуничић је оценио да је школски спорт у Србији веома добро организован и изнео податак да је у том систему тренутно око 145 хиљада деце, а приликом такмичења и до 350 хиљада најмлађих.

„Све што смо обећали у претходне три године, то смо и урадили. Организујемо велики број акција, бесплатне часове физичког васпитања у оквиру пројекта „Спорт у школе“, програме као што су „Ђак репортер“ и „Играј фер“. У протекле три године запослили смо око 145 професора физичке културе. Константно радимо на едукацији, организујемо семинаре на бројне теме које данас тиште модерно друштво. До 6. јануара 2016. године, свака локална самоуправа мораће да донесе своју стратегију, а Министарство ће пратити реализацију и спровођење зацртаних циљева“, рекао је Перуничић.

Перуничић је најавио да ће Србија у 2016. години бити домаћин Светског школског првенства у одбојци, највеће глобалне манифестације у школском спорту на којој ће учествовати између шест и седам хиљада деце која ће се такмичити у дванаест спортова. Поред тога, следеће године у Врању биће организована и десета, јубиларна школска Олимпијада.

Градски секретар за спорт и омладину Славко Гак рекао је да је поново у Младеновцу како би још једном, из прве руке, чуо који су највећи проблеми у области спорта.

„У Младеновцу је пре нешто више од два месеца дошло до промене власти и знам да имате много проблема. Сарадња у претходном периоду није била на завидном нивоу и ми то желимо да променимо. Оно што сам пре две недеље видео приликом обиласка Спортског центра и терена у Младеновцу је права слика онога како је Демократска странка водила, не само овај град, већ и државу, будући да смо слично стање затекли и у осталим спортским објектима у граду. Стратегијом града Београда смо зацртали да развој школског спорта буде приоритет, а тек иза тога рекреативни и професионални спорт. Морамо се вратити базичним спортовима које смо увек имали у школама, попут атлетике, гимнастике и евентуално часова пливања, тамо где постоје услови. Подсећам да је Младеновац Одлуком из 2008. године добио надлежност у области школских такмичења на општинском нивоу. Имајући разумевање за проблеме у којима се налази Младеновац, ту одлуку смо променили и део надлежности вратили Граду, како бисмо могли да пружимо помоћ и подршку. Прва година сарадње је пред нама и сигурно је да ће бити доста проблема које ћемо морати успут да решавамо“, рекао је Гак.

Гак је најавио да убудуће, за бављење школским спортом, неће бити потребни лекарски прегледи, како се не би додатни намети стављали родитељима на терет, већ да ће бити довољан систематски преглед ученика. Он је такође рекао да је Град у буџету обезбедио дневницу за сваког професора, као и средства за друге трошкове. Гак је поручио да Младеновац може да се ослони на Београд али је апеловао на све општине да одвоје више средстава за школски спорт, не зато што Град неће дати новац, већ искључиво због тога да би се боље радило и брже напредовало.

Младеновац такође може да се ослони на помоћ града и када је реч о Спортском центру, рекао је Гак

„Већ су започети разговори са челним људима Града о нацрту пројекта за реконструкцију постојећег објекта, о чему ће се одлучивати на највишем нивоу. Младеновачки Спортски центар је био у великом минусу, претила му је блокада и само заједничким снагама можемо да изађемо из тешке ситуације, што смо већ показали на примеру неколико других спортских објеката“, казао је Гак.

Председник Привременог органа општине Младеновац Владан Глишић, који је и један од координатора локалног одбора Српске напредне странке, рекао је да ће општина у наредном периоду помагати сва спортска дешавања.

„На иницијативу градског секретара Славка Гака, прошле недеље смо организовали спортска такмичења у младеновачким школама, где је општина била покровитељ утакмица школских клубова. На моје велико задовољство, забележен је велики одзив наставника, професора физичког васпитања, а највећи успех смо постигли самим тим што смо анимирали децу да се баве спортом. У наредном периоду општина ће, заједно са упраовм Града Београда, Секретаријатом за спорт и Спортским савезом града и општине, узети учешће, како у финансирању, тако и у организацији и пружању подршке свих спортских манифестација у нашој општини“, рекао је Глишић.

Више фотографија у "Фото галерији".