Вести

Интервју - Владан Глишић: Учинићемо све да Младеновац изађе из кризе

Скупштина Београда распустила је Скупштину општине Младеновац 16. јула, након чега је формиран Привремени орган, који чине СНС, ДС, коалиција СПС-ЈС-ПУПС и Самостални ДСС, а који ће водити локалну самоуправу до избора. За председника Привременог органа изабран је доктор ветеринарске медицине Владан Глишић, један од координатора ОО Српске напредне странке у Младеновцу.

У интервјуу за сајт mladenovac.sns.org.rs Глишић, између осталог, говори о затеченом стању након преузимања дужности, плановима за излазак општине из кризе, инфраструктурним и другим пројектима.

Преузели сте руковођење општином пре нешто више од месец дана. Какво сте стање затекли и који су први потези које сте повукли у овом временском периоду?

- Затекли смо катастрофалну финансијску ситуацију. Јавна предузећа су до те мере уништена да практично нису могла да функционишу. Туристичка организација Младеновца је потпуно урушена. СРЦ „Љубомир Ивановић-Геџа“ је остављен у велким дуговима. За репрограм струје то предузеће дугује близу 70 милиона, трошкови за плате запосленима су близу 25 милиона. То су страшни подаци, ако узмете у обзир да је дуг направљен 2012. године. Права је трагедија да ови људи и њихове породице неколико година преживљавају без динара док је претходна општинска власт путовала, трошила немилице на невладине организације и на пројекте од којих нисмо видели никакав резултат.

Шта ће бити приоритети у наредном периоду? Да ли имате план изласка општине из кризе?

- Имамо план како да превазиђемо тешку ситуацију у којој се налази општина Младеновац. Привремени орган је имао разговоре са радницима и синдикатом Спортског центра. Дошли смо до закључка да ова установа мора да постоји и ради у корист грађана, младих људи и свих оних који имају потребу за спортом, рекреацијом... Направили смо акциони план и надам се да ћемо, у сарадњи са Градском управом и општинским јавним предузећима, успети да ово предузеће „ставимо на ноге“. Планирамо да Спортском центру додамо делатности из области туризма и створимо могућност да се запослени баве још неким пословима. Направили бисмо портирску службу, службу обезбеђења и хигијеничарску службу које ће обављати посао у општини и младеновачкој Дирекцији за изградњу и планирање. Имајући у виду да се разним Агенцијама, које тренутно обављају те послове, даје близу 15 милиона динара, на овај начин бисмо направили велику уштеду и запослили наше раднике. Повезаћемо се и са Секретаријатом за спорт града Београда и неке пројекте финансирати преко њих. Такође, тражићемо помоћ како бисмо исплатили део заосталих личних доходака запосленима. Тренутно радимо на томе да обезбедимо пет милиона динара за зараде из 2012. и 2013. године. Не смемо да дозволимо да људи због застарелости потраживања изгубе своја права.

Да ли то значи да ће Туристичка организација Младеновца бити угашена?

- Будући да има елемената проневере, буџетска инспекција ће до краја месеца почети контролу материјално - финансијског пословања у Туристичкој организацији Младеновца за 2015. годину. Да ли ћемо то предузеће ликвидирати или покушти да консолидујемо зависи од налаза буџетске инспекције и законских могућности. Како је претходна власт радила говори и податак да је у Туристичкој оранизацији буџет за ову годину потрошен у првих шест месеци. У сваком случају, планирамо да се једно предузеће, осим спортским, бави и туристичким, али и угоститељским делатностима. Спортски центар би био само једна јединица у том предузећу. С обзиром на то да је наша општина добила статус бање, приоритет нам је развој туристичких капацитета. Већ смо начинили неке кораке у том правцу и могу да најавим да ћемо наредних година имати веће смештајне капацитете за потребе здравствено -рекреативног туризма.

Да ли је могуће остварити одређене уштеде смањењем броја одборника у локалном парламенту, чланова Већа, разних комисија, односно, да ли се мерама штедње могу створити средства за развој града?

- Затекли смо само близу 19 милиона дуга Општинске управе према добављачима. Успели смо да платимо све трошкове које је Привремени орган имао за месец дана и да уз то смањимо претходни дуг за седам милиона, са 19 на 12 милиона динара. Нажалост, и у наредном периоду нам предстоји борба са дуговима које смо наследили из 2012. и 2013. године. Максимално смо посвећени послу и трудимо се да уштедимо где год је то могуће.

Морам да укажем и на једну нелогичност и, рекао бих, безобзирност људи који су били чланови управних и надзорних одбора у установама које су од 2012. године направиле огромне дугове и толико лоше радиле да директори у својим програмима пословања нису планирали ни личне дохотке запосленима. Поједини председници тих управних и надзорних одбора сада туже општину и траже надокнаде. Сматрам да то није морално и да такав потез нема оправдања. Поставља се питање да ли они треба да буду награђени или кажњени за свој нерад, будући да су оштетили фирме и довели раднике у тако тежак положај у каквом су данас.

Када је реч о комисијама, јесмо направили уштеде, али још увек немамо информацију колико се дугује члановима тих комисија. Бахата претходна власт је кроз комисије давала својим политичким активистима надокнаду и задуживала општину. Политичари су намиривани а чланови који су били из стручних служби нису добијали ништа. Имамо информацију да је само један члан комисије за годину дана добио више од милион динара, а да није одржао ни једну седницу. Чланове тих комисија је постављао директно председник општине, то су били његови сарадници.

На који начин сте уштедели седам милиона динара? Није мали износ у питању имајући у виду да је уштеда направљена у временском периоду од месец дана.

- Утврдили смо да је претходна власт правила трошкове без икакве мере и реда и без законских одлука. Успели да уштедимо тако што смо престали да финансирамо пројекте који нису имали одлуку претходне Скупштине и Већа. Рецимо, престали смо да плаћамо фамозни уговор између ЈКП "Пијаце Младеновац" и градске општине Младеновац са појединим физичким лицима који је, према тумачењу Градског јавног правобранилаштва, противправан и ништаван. Само ту смо уштедели 100 хиљада динара. Стручне службе су утврдиле да су многе ствари биле противзаконите и ми смо обуставили та плаћања. Осим тога, штедели смо и на себи. За месец дана нисмо имали трошкове превоза, ни динара нисмо дали за репрезентацију, угоститељске услуге... Тако ћемо функционисати докле год траје мандат Привременог органа. Осим што смо се одрекли права на репрезентацију и превоз, услуге телефона смо лимитирали на симболичне износе. Одрекли смо се још неких бенефита које је претходна власт користила и додавала на основицу плате због чега су имали ту фамозну цирфру која је прелазила 115-120 хиљада динара.

Говорили сте о Спортском центру и Туристичкој организацији. Каква је ситуација у осталим јавним предузећима?

- Дугови ЈКП „Младеновац“ према добављачима су близу 45 милиона динара, кредитна задуженост око осам милиона, четири године није било инвестиционог одржавања и самим тим је смањена вредност предузећа. Што се тиче Дирекције за изградњу и планирање, дуг за јавну расвету од око 110 хиљада је репрограмиран, али су након тога направљена нова дуговања од 40 милиона која нису сервисирана. Спортски центар је у дубиози са дугом близу 100 милиона, Туристичка организација дугује око 5 милиона, Пијаце имају само 18 милиона дуга према ЈКП „Младеновац“. Када на то додамо дуг Општинске управе, кредит и инвестициона улагања којих није било, долазимо до цифре од близу 500 милиона динара. Као што сам рекао, успели смо да вратимо седам милиона дуга Општинске управе, многе дугове смо репрограмирали и почели са плаћњима обавезе из 2012. године. Ако добијемо малу „инфузију“  из Града Београда и средства уложимо на права места, верујем да ћемо ћемо успети да „станемо на ноге“. Један од приоритета у овом тренутку нам је да обезбедимо бесплатан превоз за децу јер су и та средства потрошена. Треба нам 12 милиона динара да би са Ластом направили уговор како би деца од 1. септембра имала бесплатан превоз до својих школа.                      

Имамо и проблем инвестиционог одржвања у школама. Почиње школска година а многе школе су неприпремљене, није сређено, окречено... Уштедећемо милион динара и тај новац ћемо дати школама како би могле да функционишу за прво време. Поред тога, јавне набавке које су спроведене у две основне школе нису биле функционалне а уложено је много новца. Имамо школе које нису ограђене и у којима је низак степен безбедности, а реновира се нешто што треба да се руши. Директори школа морају да буду окренути ка нама и да траже помоћ за оно што им треба. Изаћи ћемо им у сусрет али ћемо тражити од њих да буду посвећени послу, да се више никада не деси да дође до немилих догађаја па да се тек онда реагује.

Шта ће се радити на територији општине Младеновац када је реч о инфраструктурним пројектима?

- Лепа информација је да је београдска фирма „Инграп-Омни“ донирала близу три милиона динара за набавку материјала и обављање радова на санцији крова Дома културе у МЗ „Влашка“. Захваљујем се овом предузећу на донацији, доброј вољи и друштвеној одговорности коју су показали. Они су препознали нашу посвећеност и спремност да радимо и боримо се за бољитак грађана Младеновца. Када је реч о другим радовима, дао сам налог да на делу магистралног пута, поред гробља у Рајковцу, почну радови на постављању јавне расвете. Циљ нам је да повећамо безбедност учесника у саобраћају на тој, како се показало, веома критичној деоници. Настављамо и са асфалтирањем градских саобраћајница и локалних путева у сарадњи са градом Београдом. Ових дана почеће санација тротоара у улици Вука Караџића у дужини од 400 метара. Ускоро би требало да почну и радови на санацији атарских путева, по утврђеном приоритету, у укупној дужини од осам хиљада метара. Од већих пројеката, коначно ће бити настављена изградња улице Браће Баџак, од надвожњака до касарне Багремар. Мислим да нема потребе да говорим о значају ове обилазнице за нашу општину. Расписана је јавна набавка, вредност радова је око 130 милиона динара, а радови би требало да почну средином новембра.

Пар дана по преузимању нове дужности суочили сте се са проблемом водоснабдевања. Каква је тренута ситуација и шта ћете предузети да се убудуће не деси да грађани на плус 40 степени немају воду?

- Сада је стање стабилизовано. Резервоар је пун и нема апсолутно никаквих проблема. Већ смо предузели мере како бисмо у наредном периоду спречили несташицу воде. Ускоро ћемо почети са радовима на изградњи још једног бунара. Оно што је занимљиво, затекли смо податак да је вредност тог посла девет милиона динара, а по нашем прорачуну, радови неће коштати више од шест милиона. Ето, питали сте ме где се штеди. Штедећемо на сваком кораку. Наши планови су реални, нећемо повећавати цифре као што је то рађено до сада.

Један од највећих проблема у општини је незапосленост. Да ли има реалних основа да Младеновац доведе бар једног инвеститора који би запослио одређени број грађана?

- Имамо велики проблем са радницима који су жртве транзиције и морамо наћи начин да им помогнемо. Много је људи између 50 и 60 година који нису ни социјални случајеви, ни запослени, немају права на социјалну и здравствену заштиту. Формираћемо Социјални савет који ће окупити људе из разних институција и почећемо да решавамо проблем. У плану је и формирање слободне индустријске зоне како би имали шта да понудимо инвеститорима. То је посао који ће трајати неколико месеци. Агенцији „Сиепа“ смо понудили постојеће хале. У озбиљним смо преговорима и очекујемо да ћемо успоставити сарадњу. Посвећени смо томе да ступимо у контакт са што више потенцијалних инвеститора и да их на сваки начин доведемо у Младеновац.

Већ неколико година је актуелна прича о могућности отварања Центра за смештај азиланата у некадашњој касарни у Малој Врбици. Какав је став Привременог органа по том питању?

- Привремени орган има добру сарадњу са становницима Врбице, уз њих смо и дајемо им подршку, што могу и они да потврде. Једном недељно организујемо састанке и договорили смо начин сарадње и функционисања. Делимо њихову забринутост и посвећени смо овој проблематици. Морамо да делујемо на два колосека – да покажемо друштвену одговорност али и да се орјентишемо на дипломатске активности и везе са структурама које се баве овом темом на много вишем нивоу. Морам да кажем да, по преузмању дужности, у општини нисмо затекли никакве папире, информације, записнике, било шта што би указивало на то да је претходна власт имала контакте и преговоре у вези те проблематике са надлежним министарствима или Комесаријатом за избеглице.

Да ли је и даље на снази Закључак по којем се Скупштина ГО Младеновац противи отварању центра за смештај азиланата у Малој Врбици?

- Видели сте већ да настављамо са спровођењем неких одлука које је донела претходна власт, а оне противзаконите поништавамо и доносимо нове које ће допринети бољем функционисању. Закључак који су изгласали одборници локалног парламента остао је на снази.

Будући да сте у сталном контакту са градским органимада ли ћете инсистирати и на решавању проблема паса луталица? Проблема је много и сигурно је да не могу сви одједном да дођу на ред, али, да ли постоји план у вези ове проблематике?

- То је тренутно нешто чиме се бави град Београд. Ми тражимо да нам се врати та надлежност како бисмо преузели одговорност и почели да се бавимо проблемом напуштених паса. Промену надлежности у тој области очекујемо изменом Статута града Београда када ћемо моћи да се посветимо решавању овог проблема. Верујте ми да бисмо га решили у веома кратком року.

На таквој сте позицији да је сасвим природно да будете подложни критици јавности и да сносите одговорност за све потезе и одлуке. Шта грађани могу од Вас да очекују? Да ли сте оптимиста у погледу тога да ће Младеновац у догледном периоду стати на ноге?

- Наравно да сам оптимиста. Дошао сам на место председника Привременог органа из једног посла од којег сам веома пристојно живео и једини разлози због којих сам прихватио ову функцију су изазов и жеља да поправимо катастрофално стање у граду. У томе имам велику подршку своје породице. Кажем опет, мотив ми нису финансије, већ жеља да покажем грађанима и својим колегама да преданим и поштеним радом можемо доћи у позицију да град извучемо из кризе и створимо много више могућности за нашу децу. Учинићу све да Младеновац доведемо у фазу у којој можемо да планирамо будућност, да размишљамо о отварању нових радних места, ширењу туристичких капацитета, комуналне инфраструктуре. Много тога ће бити могуће када мало „станемо на ноге“, вратимо кредите и ове енормне дугове које је направила бахата власт у претходном периоду. Морамо да доведемо стручне људе да би били ефикасни. Људе који раде у стручним службама бираћемо на конкурсу и они морају бити заштићени од политичких промена. Међутим, захтеваћемо одговорност. То што је председик општине био неодговоран не може бити алиби стручним службама да не обављају професионално свој посао.

Да ли ћете бити кандидат за председника градске општине Младеновац на предстојећим локалним изборима?

- Још је рано говорити о конкретним именима. Међутим, сигурно је да ће Српска напредна странка у својим редовима изабрати најбољег кандидата за председника општине. СНС је посвећена борби за бољи живот грађана и будите сигурни да ће на листи бити најбољи и најквалитетнији људи.