Вести

Интервју - Наташа Јовановић: немамо право да опраштамо лоповлук

Привремени орган преузео је руковођење општином Младеновац пре непуна три месеца, након што је Скупштина града Београда распустила локални парламент. Наташа Јовановић, дипломирани економиста, прихватила је функцију члана Привременог органа ГО Младеновац испред Српске напредне странке исључиво због тога што је сматрала да својим знањем и искуством може да допринесе просперитету општине. Енергична је и амбициозна, са широким практичним знањем у разним областима. Радила је као професор економских предмета, поседује радно искуство у маркетинг сектору, а на јавну функцију у општини Младеновац дошла је са радног места директора филијале КБМ банке.

Шта Вас је мотивисало да са позиције директора банке и једног, да кажем, сигурног посла, уђете у политичке воде?

- Једна од најлепших честитки за прелазак на ново радно место је гласила: ‚‚Честитам на храбрости“. Тако се и осећам јер то јесте била храбра одлука. Пре свега ме је руководила жеља да урадим нешто добро за свој град. То је била моја водиља када сам донела одлуку да се отиснем у потпуно друге воде. Имала сам искусво у просвети, привреди и банкарству, а овај посао сматрам надоградњом у својој досадашњој каријери. Имам довољно знања и искуства да могу да допринесем да се стане на пут лошем руковођењу општином и да овај град коначно крене путем просперитета.

Затекли сте велике дугове и празну општинску касу. За врло кратко време остварили сте знатне уштеде. Како вам је то пошло за руком и где смо тренутно када су финансије у питању.

- Наследили смо огроман дуг за јавно осветљење. Тадашња власт је 2013. године направила репрограм на 70 милиона динара, али, како нису плаћали редовне обавезе за осветљење, дуг се гомилао и са каматама нарастао за још 40 милиона. Да би прекинули ову безнадежну ситуацију обезбедили смо још један репрограм код „ЕПС Снабдевања“ на годину дана, почев од октобра. Претходна власт није плаћала ни рачуне за Топлану, за шта смо сазнали тек када је стигла опомена пред утужење. Трудимо се на сваки начин да смањимо трошкове. Иницирали смо формирање комисије састављене од представника техничке службе ЈП „Београдске електране“ и ГО Младеновац и захтевали ревидирање квадратуре за коју се наплаћује грејање. Ради се о просторијама, на пример, у којима је архива или део где је била Телевизија Младеновац.

Много је спекулација када је реч о висини зарада чланова Привременог органаНедавно је на друштвеним мрежама објављено да примате одређену надокнаду за сваку одржану седницу, што је одмах и демантовано. Ви сте са уштедама, заправо, кренули од себе?

- Тако је. Ову функцију нисам прихватила због плате јер сам у банци одлично зарађивала. Једини мотив ми је био да се стане на пут овом пропадању града у којем живим. Информација да се плаћају седнице је потпуна измишљотина и лансирали су је људи који желе дестабилизацију општине Младеновац, односно, не желе да се обелодани шта је рађено у претходном периоду. Апсолутно не примамо никаве надокнаде преко износа личних доходака, тачније, укинули смо такве бенефиције јер желимо да уштедимо сваки динар. Наследили смо буџет који је био у великом минусу и принуђени смо да изналазимо начине за нормално функционисање, тако да је било сасвим природно да у смањењу трошкова пођемо од себе.

Да ли има помака у функционисању јавних предузећа, будући да је Привремени орган затекао прилично лошу ситуацију у њима, како је више пута речено?

- Именовали смо нове директоре и имамо поверења у њих. Сматрамо да ће они својим знањем и добром организацијом да унапреде пословање у тим предузећима. Наравно, ГО Младеновац активно учествује у санирању свих проблема у јавним предузећима. Примера ради, били смо затечени када смо сазнали да запосленима у Спортском центру нису исплаћене зараде за 2012. и 2013. годину. Када је претило застаревање обавеза, општина је морала хитно да уплати новац за личне дохотке запослених јер би они, у супротном, трајно остали без могућности да наплате своје зараде, због застаревања дуга. Туристичка организација је прича за себе. Ненаменско трошење средстава које не могу да оправдају планом пословања, дугови према добављачима, неиспалћене плате запосленима... све је то само још једно наслеђено бреме које морамо да изнесемо.

Да ли ће општина поднети кривичне пријаве против појединих бивших руководилаца због сумње да су оштетили општински буџет, будући да Општинско правобранилаштво, на основу прикупљених доказа, сматра да су се стекли услови за тако нешто?

– Да. Привремени орган је прошле недеље разматрао Извештај Општинског правобранилаштва и усвојио одлуку да се поднесу кривичне пријаве против лица за која постоје докази да су својим поступцима оштетила општински буџет. Када кажем општински буџет то можда звучи апстрактно, зато треба бити конкретан и рећи да је то новац грађана Младеновца који је покраден. Новац који је уместо за изградњу путева, бунара, јавне расвете и развој туризма, завршио у приватним џеповима. Ми немамо ни мандат, нити право да било коме опраштамо лоповлук.

Један од највећих проблема у општини је незапосленост. Многи политичари су у изборним кампањама обећавали довођење инвеститора у Младеновац, међутим, до сада, ништа од тога. Да ли се делује у том правцу?

– Нема већег проблема у Младеновцу од незапослености. Мислим да је свако обећање о некаквом довођењу инвеститора, пре конкретних резултата, нехумано играње са надама и очекивањима људи који тешко живе. Мандат Привремног органа траје до избора, а то је врло кратко време да би сте покренули точак на којем се 25 година хвата рђа. Имамо планове, имамо конкретне разговоре, имамо сарадњу са градом Београдом и Републиком, али док од свега тога не буде конкретних радних места не бих да било шта најављујем. Оно што можемо и на чему радимо је стварање услова да Младеновац буде пожељно место за улагање капитала. Велика ствар је изградња дела пруге до Београда, као и сви радови на железничком Коридору 10, јер ће олакшати транспорт људи али и робе до крајњих корисника. Овим је свакако подигнут рејтинг општини Младеновац код потенцијалних инвеститора.

Шта грађани могу да очекују када је реч о инфраструктурним пројектима у наредном периоду? Какви су планови?

– Када вам неко остави празну касу и огромне дугове, намерно вам је везао руке да било шта урадите. Упркос томе, наставља се планско асфалтирање улица по Младеновцу, изградња атарских путева по младеновачким селима, а ускоро почиње и уређење некатегорисаних путева, за шта је обезбеђена довољна количина струганог асфалта.

Шта сте поставили као приоритете када је реч о култури и образовању?

– Циљ је да поред свих финансијских тешкоћа не трпе ни образовање, ни култура. Општина Младеновац је надлежна за превоз ученика основних школа и инвестиционо одржавање објеката. Успели смо да постигнемо договор са СП "Ласта" у вези са превозом ученика који ће сада по општину бити јефтинији, а сам превоз неће да трпи. Том уштедом смо аутоматски створили новац који можемо да уложимо у објекте школа, а намера нам је да пре свега оградимо свако школско двориште. Општина ће помоћи сваки културни догађај који је од значаја за Младеновац. Помогли смо одржавање манифестације „Дани европске баштине“, а као што знате, општина је и генерални финансијер нашег Позоришног фестивала.

Младеновац свакако има много туристичких потенцијала, о чему се говори годинама. Међутим, шта недостаје да би општина почела да приходује од туризма? Какве су реалне могућности да дођемо у ту фазу?

– Питањем туризма се до сада нико није озбиљно бавио. Имамо Туристичку организацију која је служила за неке друге сврхе. Младеновац има шта да понуди али то имају и друге општине. Туристичко тржиште је сурово и да не бисмо и даље причали о "потенцијалима" морамо да осмислимо садржаје који ће да привуку људе са стране. Тренутно, испада да су вашари највећи туристички догађаји у Младеновцу. То мора да се промени. Сваки град у околини има пешачку зону и неку манифестацију по којој је препознатљив. Младеновац мора да изгради туристички идентитет и на томе ћемо упорно радити. Наравно, ту су Космај и Селтерс бања који "продају" сами себе, пре свега у области здравственог туризма.

Шта сматрате највећим успехом Привременог органа за непуна три месеца од како је преузео руковођење општином и да ли постоји нешто са чим нисте задовољни?

– Највећи успех је што смо дисципиновали јавне финансије. То је основ за било какав даљи рад. Имајући у виду претходну праксу испада да је највећи успех једне власти ако не краде од својих грађана. Звучи банално али је тако. Новац се мора трошити за шта је намењен. Пластично да појасним, све је закон физике. Ако имате једно буре које цури на 100 рупа у њему на крају неће остати ништа, али ако од тих 100 рупа затворите бар 90 онда сте урадили велику ствар.

Уколико вам грађани укажу поверење и СНС буде део следеће власти у општини, које ћете програмске циљеве настојати да остварите? Шта ће бити приоритети?

- Желимо да променимо слику о граду, некад индустријски јаком центру, у којем је све замрло. Желимо да покренемо предузетништво и запослимо људе. Учествоваћемо на што више конкурса којима се додељују средства за пројекте који ће унапредити развој општине. С обзиром на то да до сада нисмо имали шта да понудимо потенцијалним инвеститорима, нема припремљене инфраструктуре нити утврђеног земљишта у власништву општине Младеновац и града Београда које би било подобно за њих. Приоритети ће нам бити израда елабората и пројеката потребних за нове инвестиције.

Привремени орган инсистира на сарадњи са грађанима, односно, на томе да се ради на основу њихових предлога и иницијатива. Због чега Вам се људи најчешће обраћају и на који начин то могу да учине?

– Чланови Привремног органа примају грађане сваког петка током радног времена и то је пракса која је уведена од почетка нашег рада. Отворени смо за сваки предлог и иницијативу која ће грађанима да побољша услове живота у Младеновцу.