Вести

Интервју - др Биљана Цветковић: недостатак кадрова, највећи проблем у Дому здравља

На седници Скупштине града Београда, одржаној почетком прошлог месеца, за вршиоца дужности директора Дома здравља "Младеновац" именована је специјалиста стоматолошке протетике Биљана Цветковић, иначе, члан Савета за здравство Српске напредне странке у Младеновцу. Упркос томе што је пре именовања на нову функцију била помоћник директора Дома здравља, Биљана Цветковић каже да у то време, ипак, није имала увид у целокупно функционисање ове здравствене установе те да још увек није упозната са свим проблемима. Будући да је примопредаја дужности извршена 16. јуна, напомиње да до сада није било времена за велике потезе и промене као и да је недостатак кадрова један од највећих проблема Дома здравља.

- Нама увек недостаје лекара и сестара, као и немедицинског особља. Тренутно се једанаесторо људи налази на специјализацији. Цена семестра по лекару је до 160.000 динара а све то финансира Дом здравља. Међутим, проблем је то што они не могу да раде као изабрани лекари. Надам се да ће ускоро Министарство здравља разумети наше потребе и омогућити нам лакше функционисање. Апелујем на пацијенте да имају разумевања за дужа чекања код лекара. Такође, ни једног тренутка не желим да оправдам непоштовање пацијента, нити било какав облик некоректног понашања.

Пацијенти често наводе да су неки од највећих проблема дужина чекања на поједине специјалистичеке прегледе, недовољно добро регулисано заказивање прегледа на служби опште медицине, нељубазност појединих здравствених радника... Шта ћете учинити у циљу унапређења услуге?

- Имамо проблем са недостатком појединих специјалиста. Успели смо да пре три године ангажујемо радиолога који је, према обиму посла, презаузет. Осим класичних рендген прегледа, ту је и мамографско снимање као и велики број ултразвучних прегледа. Да би што више пацијената било збринуто, ангажован је и у допунској делатности, свакодневно, два до три сата, као и сваке суботе. На тај начин успевамо да у законском року од месец дана организујемо прегледе и немамо листе чекања дуже од месец дана.

Колико је доступна здравствена заштита становницима сеоских месних заједница, с обзиром на то да поједине амбуланте раде само пре подне, а неке, ако се не варам, само три пута недељно?

- Морам да признам да није доступна баш увек. Велике сеоске амбуланте имају сталне докторе
у једној смени сваки дан. Проблем је што имамо 13 амбуланти и свега 7 доктора. Разлог је што Републички фонд за здравствено осигзрање (РФЗО) не дозвољава доделу печата тамо где они не финансирају. Суштина је да дочекамо пријем нових лекара од стране Министрства здравља.

Где највише „шкрипи“ када је реч о медицинској опреми? Колико је ове године издвојено за набавку опреме и шта је ургентно по том питању?

- Могу да се похвалим да смо, уз помоћ Градског секретаријата, набавили кардиолошку сонду за ултразвук срца чија вредност износи 500.000 динара. Нов је и ортопан апарат који је напокон исплаћен комплетно. Имамо пет нових стоматолошких столица као и један санитет. Већина опреме на стоматологији купљена је из сопствених средстава. Нажалост, изменама кадровског плана 2012. године остали смо незаконито без плата за стално запослене на стоматологији. Тако нам је ускраћена могућност даљег занављања опреме као и могућност да од тих средстава
улажемо у друге гране медицине. Увек недостају апарати за мерење притиска, спирометри, екг апарати.

Када се говори о функционисању Хитне службе, недостатак санитета је углавном проблем број један. Који су још проблеми у тој служби и како ћете их решити?

- Располажемо са 7 лекара, 15 медицинских техничара и три санитетска возила. То је мало да би се организовао иоле нормалан рад. Дневна смена ради са једним доктором, док су ноћу у смени два лекара. Много је тешко издржати тај притисак и зато сам одлучила сам да Дом здравља из сопствених средстава финансира рад још два лекара. Верујте да лекари Хитне службе некада физички не могу да постигну обим посла. Испоштовати сва акутна стања и све хладне транспорте некада представља немогућу мисију. Два санитеткса возила су нам у квару. За њихову поправку је потребно око 300.000 динара.

Да ли младеновачка Хитна служба има савремену опрему помоћу које пацијент може адекватно да буде збринут до одласка у Београд или у том погледу заостајемо у односу на друге Домове здравља?

- Ми се можемо поредити само са Лазаревачком и Обреновачком хитном службом. У односу на њих сиромаснији смо у људству и возилима. Што се стручности тиче, тврдим да не заостајемо. Поседујемо један санитет потпуно опремљен за сва ургентна стања као и покретне апарате за реанимацију пацијената. Мислим да би нам један комплетан сет за мониторинг пацијената за сада био сасвим довољан. Увек може боље и више, без обзира да ли су у питању људи или опрема.

Да ли ће у овој години бити инвестиционих улагања? Знамо да је поступак изградње амбуланте у Корацици почео још 2009. године. Има ли наде да становници овог села ускоро добију нову амбуланту? У каквом су стању остале амбуланте?

- Инвестициона улагања ће вероватно сачекати идућу годину да би до краја ове могли да сагледамо који су нам приоритети у сваком погледу. Ми имамо амбуланту у фабрици „Петар Драпшин“ и питање је тренутка када ће се та амбуланта затворити. Керамичка амбуланта је прилично руинирана. Што се тице амбуланте у Кораћици, када је сакупљена техничка документација понестало је пара у граду Београду. Нисам сигурна колико ћемо моћи било шта да урадимо по том питању јер, као што стално понављам, не вреди имати зграде када недостају људи.

У оквиру Дома здравља пре неколико година отворен је Превентивни центар. Стиче се утисак да његови капацитети у сваком смислу нису довољно искоришћени, иако је превентива нешто на чему се највише инсистира?

- Превентивни центар је неискоришћен. У њему се за сада одвијају само предавања за труднице. У овим условима јако је тешко да неки лекар појача рад превентивне области. Напоменућу само да у смени буде и до сто прегледа по лекару. Сложићете се да квалитет у таквим условима мозе бити угрожен.

У наредних шест месеци обављаћете дужности директора Дома здравља. Које су Ваше амбиције, шта сте зацртали као циљ?

- Приоритети су да се изборимо за то да Министарство здравља одобри нова радна места и да добијемо бар још једно санитетско возило. Град Београд је и до сада имао доста слуха за потребе нашег Дома здравља и увек финансијски помагао. Надам се да ћу и са нашом општином имати добру сарадњу. Моја лична жеља је да Дом здравља „Младеновац“ буде кућа од стручног и људског ауторитета на понос свих Младеновчана, да се и лекари из наших генерација помињу као што се сада помињу имена доајена младеновачког здравства. Захваљјујем свима на подршци и разумевању, нарочито запосленима у Дому здравља. Неће бити лако. Дисциплина и рад су неопходни. Снагу и вољу имам и надам се да ћемо сви заједно истрајати на путу за лепшу будућност.

Снежана Адамовић