Саопштења

Одборницима покрета „БЕЛИ – САМО ЈАКО“ и ДС сметају бисте народних хероја

Упркос оштром противљењу опозиције, владајућа већина у Скупштини општине Младеновац, предвођена одборницима Српске напредне странке, донела је одлуку да се у Младеновцу постави биста Божидарки Кики Дамњановић, народном хероју и носиоцу Партизанске споменице 1941. године.

Неподржавајући иницијативу Удружења бораца НОР-а, њихових потомака и поштовалаца, одборници покрета „Бели - Само јако“ и Демократске странке на челу са бившим председником општине Младеновац Дејаном Чокићем, узели су себи за право да арбитрирају о историјским питањима и послали јасну поруку да, због политичког калкулисања, не чувају историјске вредности, не поштују антифашистичку традицију и борбу за слободу.

Упркос томе што је иницијатива о постављењу бисте Божидарки Дамњановић Кики потекла пре скоро десет година, вољом Дејана Чокића и његове породице, ова идеја никада није реализована. Због личне нетрпељивости једног човека, чији став су данас подржали и припадници покрета „Бели – Само јако“, годинама је омаловажавана антифашистичка борба за ослобођење нашег народа у Другом светском рату.

Ово превише и не чуди, имајући у виду да се у време мандата Дејана Чокића нису обележавани празници који славе антифашистичку борбу и сећање на стрељане родољубе. Протеклих година одлукама владајуће Демократске странке, која је пуноправни члан Социјалистичке интернационале, светске организације радничких, социјалистичких и социјалдемократских партија грађанске левице, са младеновачких улица и установа брисане су табле са именима антифашистичких бораца, од Саве Ковачевића до Душана Ђурђевића- Џуџе, којег ће памтити многе генерације потекле из основне школе која је носила његово име.

За овакве одлуке никада нису, и сигурни смо да неће, имати подршку грађана Младеновца.

Изгласавњем одлуке о постављању бисте младеновачкој хероини Другог светског рата, одборничка група Српске напредне странке не жели да ствара нове поделе већ да истакне велике историјске вредности које се не смеју заборавити. Одавањем почасти жени која се храбро и часно борила против фашистичке окупације, којом би се поносио сваки европски народ, прихватамо и негујемо цивилизацијске тековине борбе против фашизма, са жељом да ставимо тачку на све сукобе из прошлости и на сталне поделе у српском народу.

Одборници покрета „Бели – Само јако“ и ДС, узели су себи за право да буду судије историје, на шта, дубоко верујемо, немају право.

Одборничка група CHC у СО Младеновац